zondag 8 januari 2012

Een stukje Turnhout en een deeltje van Genk


 9 oktober 2011


“Dit jaar openen 77 gebouwen hun deuren tijdens de Dag van de Architectuur. Elk van de gebouwen zijn recente realisaties. Door een eigenzinnige visie, een duurzaam ontwerp, een opmerkelijke uitvoering of doordachte inplanting bieden ze een antwoord op de ruimtelijke en ecologische vraagstukken van vandaag.
In elk gebouw is een deskundige gids ter beschikking, de architect of de bouwheer van het gebouw. Deze geeft het verhaal achter het ontwerp, de ideeën van de architect of de eisen van de bouwheer. Zo komt dialoog tot stand tussen jou en de gids.”
(http://www.dagvandearchitectuur.be)



Schets, periscoop
Heel Vlaanderen is nogal moeilijk om op één dag te bezoeken, daarom selecteerde ik 2 locaties die mij het bezoeken waard leken.
De opening van de periscoop in Turnhout sprak mij als eerste aan. Er werd bij deze opening namelijk een officiële openingsrede over het project gehouden. Dit zou een leuke manier zijn om diepgaand kennis te maken met de periscoop.
Een ander project dat mij interesseerde was het Thor park in Genk. Genk ligt namelijk niet zo ver van mij af maar toch ben ik er nog niet vaak geweest. De dag van de Architectuur leek mij dus een leuke invalshoek voor een bezoekje aan deze stad. 


Binnenkant Periscoop
De organisatie die verantwoordelijk is voor de dag van de architectuur in Turnhout is bekend onder de naam Arthur. Ze kenmerken zich door vernieuwende projecten. De periscoop is hier een goed voorbeeld van. Het is namelijk niet echt een architectonisch project maar doet eerder een ingreep op de al bestaande architectuur.
Een periscoop is namelijk een grote verrekijker, zoals je deze ook wel eens bij een duikboot ziet. Bij deze gigantische periscoop, gebouwd in een toren die al kenmerkend was voor de architectuur in Turnhout,  kan je vanaf een grote hoogte de omgeving bestuderen. Het geeft je dus als het ware een overzicht van de architectuur in Turnhout, vanuit architectuur in Turnhout.


Buitenkant Periscoop
Menchero, de architect van de periscoop, wil terug gaan naar het functionele van de architectuur. Hij werkt niet vanuit de vernietigende principes van de moderne architectuur. Menchero observeert eerst het functionele gebouw en past dit daarna aan. Hierbij houdt hij er wel rekening mee dat de vorm nog altijd belangrijk blijft in de architectuur.
Hoe dan ook, de periscoop geeft een goed beeld van de Belgische bouwzucht en (vernieling?) van het architecturaal landschap.

Thor park is waarschijnlijk beter bekend als de mijnsite in Genk. Deze wordt momenteel onderworpen aan masterplanning, een stedenbouwkundig project. Dit wil zeggen dat er een architecturaal plan wordt opgesteld waarbij er ook rekening wordt gehouden met wat zich tussen de gebouwen zal bevinden. Concreet houdt dit in dat er over x-aantal jaar terug clusters van kleine gebouwen worden bijgebouwd. Deze zouden symbool moeten staan voor de arbeidershuisjes en dergelijke die zich vroeger op de mijnsite bevonden.



De twee bezoeken die ik aflegde waren zo goed als elkaars tegenovergestelde. De periscoop gaf kritiek op de bouwzucht terwijl de masterplanning in het Thor park juist een ode leek aan deze bouwzucht.

Hoe dan ook, persoonlijk vond ik het bezoek aan de periscoop veel interessanter. Het project werd duidelijk en redelijk filosofisch voorgesteld. De uitleg rond het project in Thor park was vaak te theoretisch en abstract. Duidelijk bestemd voor een selectieve doelgroep.
Misschien speelt mijn persoonlijke afkeer van de Belgische bouwzucht ook wel een rol in mijn voorkeur voor de periscoop in Turnhout.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten